Köyümüzün gerçek ismi Dehliz, resmiyetteki ismi ise Bölükçam’dır. “Dehliz” ismi devlet politikalarını sonucu 1970’lı yıllarda “Bölükçam” olarak değiştirilmiştir.
Köyümüz halk arasında "Büyük Dehliz" yani ”Delıze gır” diye bilinir. Dehliz'den batıya doğru aralarında birer kilometre bile uzaklık bulunmayan iki yerleşke daha vardır. Bunlar “Orta Dehliz” ve “Küçük Dehliz” dir. Adeta yol boyu sıralanmış olan bu üç köy verimli Pazarcık ve Narlı ovalarına bakarlar. Zaman içinde birçok kültürel ve sosyal alışverişte bulunmuş olan köylerimizi bugün birbirinden ayrı tutmak, birbirinden ayrı görmek, imkansızdır.
“Küçük Dehliz” ayni zamanda “Doğanlı Dehliz Burnu” diye de bilinir. “Küçük Dehliz’in” Kürtçe deki asıl adı ise “Dî Kolo’dur”.
Elimizde Dehliz'in kuruluş tarihini belgeleyecek herhangi bir doküman maalesef bulunmamaktadır. Daha çok atalarımızın anlatılarına dayandırılan bilgilere göre Dehlizliler Sinemili aşiretinin Şιx-raşanlı kolundan gelmektedirler.
Dehlizlilerin bugünkü yerleşkelerine 1700’lü yıllarda gelip yerleşmiş oldukları köylülerimizin arasındaki hakim görüştür. Hatta Osmanlı arşivlerinde bu görüşün kanıtlarının bulunduğu da söylenmektedir.
Köyümüzde ev yapılırken temellerinden çıkan çanak, çömlek ve küp türü arkeolojik buluntular bu bölgenin aslında çok daha da eskilere dayanan bir yerleşim yeri olduğunun belgeleridir.
İlk dönemlerinde geçimlerini sadece hayvancılık yaparak sağlayan Dehlizliler, tarımla 1940’li yılların baslarında aktif olarak uğraşmaya başlamışlar. Yapımı 1972 yılında tamamlanan Kartalkaya barajının Pazarcık ve Narlı ovalarını daha da verimli hale getirmesi üzerine köylülerimizin öncelikli olarak tarıma yönelmesi hayvancılığı ikince plana itmiştir. Hayvancılık 1980’li yılların ortalarında başlayan Avrupa göçünün de büyük etkisiyle bugün neredeyse tükendi denecek kadar azalmıştır.
Köyümüzün önemli gelir kaynaklarından biri de hiç şüphesiz Avrupa’da yaşayan nüfusun yardımlarıdır. Başta İsviçre, Almanya ve Fransa olmak üzere köy nüfusunun % 80’ni Avrupa ülkelerinde yaşamaktadır.
Avrupadaki Dehlizliler 2006 yılında kurdukları “Dehliz Dayanışma Derneği” aracılığı ile Avrupadaki Dehlizli ruhunu yaşatma çabası gösteriyor. Dehliz Dayanışma Derneği çatısı altında organize olan Avrupadaki Dehlizlilerin köyde yaşamlarını sürdüren Dehlizlilere ekonomik ve manevi desteklerine
örnek olarak yapımı 2008 yılında tamamlanan ve çok amaçlı salon niteliği taşıyan Köy Evi'nin yapımı gösterilebilir.