Derneğin Adı, Merkezi ve Şubesi

MADDE 1: Derneğin adı “Dehliz Dayanışma Derneği” dir. Merkezi İsviçre’nin Basel kentidir. Şubesi açılmayacaktır.

Derneğin Amacı ve Faaliyet Alanı

MADDE 2: Derneğin amacı Dehliz köyünün tabi güzelliklerini, sosyal, kültürel ve tarihi değerlerini korumak, tanıtmak, geliştirmek ve bu konuda Dehlizliler’in ve Dehliz’i sevenleri bir araya getirmek ve yardımlaşmalarını sağlamak.

Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri

1.     Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon ve arşiv merkezi oluşturmak

2.     Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek

3.     Yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak. Türkiye ve Avrupa’da bağış kabul etmek

4.     Üyeleri arasında sosyal diyalogun geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak

5.     Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek

6.     Üyelerinin yararlanmaları için sosyal ve kültürel tesisler kurmak

7.     Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açmak

8.     Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak

9.     Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak

10.  Üyelerini bilgilendirmek ve iletişimi sağlamak için Internet sitesi açmak

 

Derneğin Faaliyet Alanı

1.     Dernek, sosyal alanda faaliyet gösterir.

2.     Dernek, siyasal ve dini konularda faaliyette bulunamaz.

Üye Olma Hakkı ve Üyelik İşlemleri

MADDE 3: Fiil ehliyetine sahip olan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden herkes bu derneğe üye olma hakkına sahiptir.

Derneğin asil üyeleri, derneğin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir. Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile onursal üye olarak kabul edilebilir.

Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir.

Aidat Yükümlülüğü, Seçme ve Seçilme Hakki

MADDE 4: Dernek asil üyelerin aidat yükümlülükleri, seçme ve seçilme hakları vardır.

Üyelikten Çıkma veya Çıkarılma

MADDE 5: Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.

Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

 

Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:

1.     Dehliz halkının sosyal ve kültürel değerlerine özen göstermemek

2.     Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak

3.     Verilen görevlerden sürekli kaçınmak

4.     Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını bir yıl içinde ödememek

5.     Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak

6.     Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak

 

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.

Dernek Organları

MADDE 6: Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.

1.     Genel kurul

2.     Yönetim Kurulu

3.     Denetleme Kurulu

4.     Disiplin Kurulu

Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı ve Çağrı ve Toplantı Usulü

MADDE 7: Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan, Yönetim veya Denetleme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Olağan Genel Kurul, 3 yılda bir Nisan ayı içinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır. Genel kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.

Genel Kurul toplantıları Dernek Merkezinin bulunduğu yerde yapılır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur.

Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri

MADDE 8: Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.

Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

MADDE 9: Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.

1.     Dernek organlarının seçilmesi

2.     Dernek tüzüğünün değiştirilmesi

3.     Yönetim ve Denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası

4.     Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi

5.     Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi

6.     Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması

7.     Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması

8.     Derneğin fesih edilmesi

Yönetim Kurulunun Teşkili ve Görev dağılımı

MADDE 10: Yönetim Kurulu, Genel Kurul’ca gizli oyla seçilen 7 asil ve 4 yedek üyeden oluşur. Genel Kurul üyeleri, oylarını Yönetim Kurulu için aday gösterilenler arasından, en çok 11 adı oy pusulalarına yazarak kullanırlar. Oylama sonucunda en fazla oy alan 7 kişi asil, onları izleyen 4 kişi ise yedek üye seçilmiş olur.

Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak bir Başkan, iki Başkan Yardımcısı, bir Sayman, bir Yazman belirler. Yönetim Kurulunda görev alanlara ikinci bir görev verilebilir.

Yönetim Kurulunun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri

MADDE 11: Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ve açık oylama ile alınır. Oyların eşit olması durumunda toplantı başkanının katıldığı taraf çoğunluk sayılır.

Yönetim Kurulu üyeliğinin düşmesi ve Yedek üyelerin göreve çağrılması

MADDE 12: Özürsüz olarak ardı ardına beş toplantıya katılmayan üyelerin Yönetim Kurulu üyelikleri düşer. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin aldıkları oy sırasına göre göreve çağırılmaları zorunludur.

Yönetim Kurulunun Olağanüstü toplantıya çağrılması

MADDE 13: Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu üyeleri ya da Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.

Köy Muhtarı Onursal Üyeliği

Madde 14: Köy Muhtarı her zaman ve her halükârda Derneğin Yönetim Kurulu Onursal üyesi olarak kabul görür ve Yönetim Kurulu ile Derneğin amaçları çerçevesinde iş birliği yapması beklenir.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

MADDE 15: Yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.

1.     Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerine yetki vermek

2.     Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak

3.     Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak

4.     Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak

5.     Genel kurulda alınan kararları uygulamak

6.     Her faaliyet yılı sonunda derneğin gelir gider tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak

7.     Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek

8.     Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak

9.     Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak

Denetleme Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri

MADDE 16: Denetleme Kurulu, 2 asil ve 2 yedek üye olarak genel kurulca seçilir.

Denetleme kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

 

Denetleme kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç için faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların tüzüğe uygun olarak tutulup tutulmadığını bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve Denetleme sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetleme kurulu; gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.

Disiplin Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri

MADDE 17: Disiplin Kurulu, iki sene müddetle görev yapmak üzere Genel Kurul üyeleri arasından seçilen 3 asil ve 2 yedek üyeden teşekkül eder. Disiplin kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

 

Disiplin Kurulu, üyelik vasıflarından herhangi birini kaybeden veya Dernek amacına aykırı harekette bulunan yahut Dernek aleyhinde bulundukları sabit görülen Genel Kurul üyeleri hakkında, fiillerinin mahiyet ve ehemmiyet derecelerine göre uyarma ve çıkarma cezası verir. Yönetim Kurulunun belgelere dayalı disiplin kovuşturma isteği üzerine hakkında tahkikata konu üye taahhütlü mektupla davet olunur, gelenlerin savunmaları alındıktan sonra, gelmeyenlerin gıyaplarında evrak incelenerek gerekli karar verilir.

Derneğin Gelir Kaynakları

MADDE 18: Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1.     Üye Aidatı: Üyelerden giriş ödentisi alınmaz, yıllık olarak da:

a)    İsviçre’de ikamet eden üyelerden CHF 50,00

b)    Para birimi Euro olan ülkelerde ikamet eden üyelerden 50,00 €

c)     Türkiye’de ikamet eden üyelerden 50,00 YTL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye Yönetim Kurulu yetkilidir.

2.     Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar

3.     Dernek tarafından tertiplenen yemekli toplantı, gezi ve eğlence, gece, konser ve spor yarışması gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler

4.     Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler

5.     Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar

6.     Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar

7.     Diğer gelirler

Dernekçe Tutulacak Defter, Belge ve Makbuzlar

MADDE 19: Dernekte, aşağıda yazılı defterler ve Belgeler tutulur. Defterlere geçirilen bir kayıt; kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunamaz hale getirilemez.

1.     Karar Defteri

2.     Üye Kayıt Defteri

3.     Gelir-Gider Defteri

4.     Bağış alındı Belgesi

5.     Gider Belgesi

6.     Gelir Alındı Belgesi

7.     Yetki Belgesi

Derneğin Borçlanma Usulleri

MADDE 20: Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz. 

Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği

MADDE 21: Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve Denetleme kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli

MADDE 22: Genel kurul her zaman derneğin feshine karar verebilir.

Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve Denetleme kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

Bilgi Panosu

Ağaçlandırma Projesi

Detaylar için tıkla

Tape Projesi 

Detaylar için tıkla

4. Dehlizliler Gecesi

Ekim veya Kasım 2020 tarihinde yapmayı planlıyoruz. Detaylar pek yakında burda.

Yazışma Adresimiz

Dehliz Solidaritätsverein

Frutigenstrasse 48a

CH-3600 Thun

 

info@dehlizdernek.com

0041 79 254 40 30

Inhalte von Google Maps werden aufgrund deiner aktuellen Cookie-Einstellungen nicht angezeigt. Klicke auf die Cookie-Richtlinie (Funktionell), um den Cookie-Richtlinien von Google Maps zuzustimmen und den Inhalt anzusehen. Mehr dazu erfährst du in der Google Maps Datenschutzerklärung.

Dehliz Dayanışma Derneği

info@dehlizdernek.com